Ah Barış Abi Aşkolsun! | Panik 6.Sayı

Hani bazen kelimeler kifayetsiz deriz ya bazı durumlarda, betimleyebilmemiz için kelimelerin kifayetsiz kaldığı kişidir Barış Manço. Müzisyen, oyuncu, TV programcısı, gezgin, muhteşem bir baba ve hepimize öğüt veren bir ağabey…

2 Ocak 1943’te İstanbul’da dünyaya geldiğinde henüz 2. Dünya Savaşı devam etmektedir ve ailesi ona Barış ismini vererek daha doğumunda Türkiye’de tarihe geçmesine vesile olur. Zira Barış ağabey nüfus kayıtlarımızda bu ismi alan ilk kişidir. Sonradan vefat edeceği tarihe kadar yapacağı işler de bu kişiliğin kanıtıdır.
Annesi Rikkat hanım Zeki Müren’in müzik öğretmeniydi ve kendisi Türk Sanat Müziği sanatçısıydı.

Manço sahneye ilk kez lise öğrenimine başladığı Galatasaray Lisesi’nde çıkmıştır ve yıl 1958’dir. İlk bestesi olan ve herkesçe sevilen “Kol Düğmeleri”ni 1962 yılında yapar. 1963 yılında ise Paris’e gider ve burada önce bir benzincide çalışır daha sonra garsonluk yapar. 1965 yılına gelindiğinde ise Fransa’nın en büyük konser salonu olan Olympia sahnesine çıkıp solo konser veren ilk Türk sanatçı olmuştur. Aynı yıl yine Fransa’da “Baby Sitter” isimli bir 45’lik yayınlar. Birçok dilde eserler vermiştir. Örneğin; vefatından yıllar sonra, 2017’de piyasaya çıkan “Golden Rollers” isimli tamamı yabancı şarkılardan oluşan albümü 1966 yılında kaydedilmiştir.

Anlayacağınız Barış Ağabey de çağından çok ileride bir sanatçıdır.

Belçika Kraliyet Akademisi’nde Resim Grafik ve İç Mimari bölümünü birincilikle tamamlamıştır.

Dillere pelesenk olan “Dağlar Dağlar” plağı ise plak şirketi tarafından başta beğenilmez. Fakat yayınlanma kararı alındıktan sonra Manço’ya Platin Plak ödülü kazandırır ve listelerin en başından uzun süre inmez. Altın Plak ödülünü ise “Ağlama Değmez” plağı getirir. 1971 yılında günümüzde de müzik hayatına devam eden Moğollar grubu ile birleşir. Bir yıl sonra Kurtalan Ekspres grubunu kurar ki bu grup da müzik hayatına devam etmektedir.
Türkiye’ye henüz televizyon kavramı bile tam gelmemişken Manço yurtdışından getirdiği video kameralar ile provalarını kayıt altına alır. 1973 yılında da ülkemiz klip tarihinin ilk örneğini verecektir. Şarkısı “Hey Koca Topçu”dur. Askerden yeni dönmüş olan Manço bu klipte mehter takımı kıyafetleri ve saçı kısa olduğu için peruk kullanmıştır.
1975 yılında başrol olur. “Baba Bizi Eversene” isimli yeşilçam filmi hala bizi güldürebilen ve Barış Ağabeyin oyunculuğa da ne kadar yatkın olduğunu gösteren tek örnektir. Aynı yıl ilk longplay’ini yayınlar. İsmi 2023’tür. Bu eser enstrumentaldir ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı için bestelenmiştir.
Halktan duyduğu deyim ve atasözleri not alıp şarkılar haline getiren, kliplerinde işitme engelliler için işaret dili kullanan tek sanatçı olan, Disko Manço albümü ile müzik tarihimizin ilk remix albümünü yapan, 1991 yılında devlet sanatçısı olup ayrıca, yine aynı yıl Japonya konserine gitmeden Japonca öğrenip “ingilizce konuşup araya üçüncü bir kültür sokmak istemedim!” diyerek Japonların gönlünü fetheden ve Dünya Barış Ödülünü alan bu muhteşem sanatçı ve ağabeyimiz 1 Şubat 1999’da aramızdan sadece fiziken ayrılmış ve hepimizi yasa boğmuştur. Geride 300’ün üzerinde şarkı 10 yıl süren televizyon programcılığı ve gönüllerde taht kurup bir anlamda onu ölümsüzleştirecek hatıralar bırakmıştır.

Saygı ve Özlemle. Hamza Batu Mert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz