Steven Paul Jobs 24 Şubat 1955’te San Francisco’da doğdu. Steve Jobs bilgisayar endüstrisinin kurucusu olarak kabul edilir. Apple’ı 1976’da evinin garajında kuran, 1985’te şirketten uzaklaştırılan, 1997’de geri dönüp Apple’ı iflastan kurtaran Steve Jobs, pankreas kanserinden öldüğünde Apple dünyanın en değerli şirketi haline gelmişti. 2007 yılında Fortune dergisinin “En Güçlü İş Adamı”olarak gösterdiği Steve Jobs’un başarılarla dolu hayatının ardından söylenecek çok söz yok aslında…
STEVE JOBS’UN ETKİLEYİCİ YAŞAM ÖYKÜSÜ
1-Biyolojik ailesinden büyüdüğü aileye
24 Şubat 1955 doğumlu Steve Jobs, Suriyeli Müslüman bir babanın ve İsviçre kökenli bir annenin oğlu olarak dünyaya geldiğinde anne-babası çocuklarını California’lı bir aileye evlatlık olarak verdi.
2-Üniversite hakkındaki düşünceleri
Ailesinin varını yoğunu ortaya koyup üniversiteye yazdırdığı Steve Jobs, altı ay sonunda sıkıcı derslere girmenin ailesinin tüm birikimini harcamasına değmeyeceğini fark ederek üniversiteden ayrıldı.
3-Tek hayali bir gün dünyayı değiştirmekti
Mahalle arkadaşı Wazniak’ı birlikte şirket kurmaya ikna ederek evinin garajında Apple’ı kurduğunda 21 yaşındaydı.
4-Apple ile başlayan yeni bir dönem
Ancak ne bankalar ne de bilgisayar devleri, insanların bilgisayar almaya gerek duymayacaklarını düşünüyordu. Tüm kapılar yüzüne kapandığı sırada minübüslerini ve hesap makinelerini satarak kişisel bilgisayar tasarlamaya başladılar.
5-Piyasaya sunulan ilk Apple’lar
1976’da Apple I’i satışa sundu. Daha sonra ise renkli grafikler oluşturabilen dünyanın ilk kullanıcı dostu kişisel bilgisayarları olan Apple II piyasaya sürüldü.
6-Apple’nın giderek büyümesi
Aralık 1980 yılında Apple Computer halka açıldı ve çok iyi değerlerle piyasaya girdi. Aynı yıl Apple Computer Apple III’ü piyasaya sürdü, fakat bu model bir önceki modelinin yerini alamadı.
7-Yaratılan en iyi bilgisayar
1984 yılında piyasaya ticari bir başarı yaşamış ilk GUI’lu bilgisayar Macintosh sunuldu. Macintosh’un başarısı Apple’ın Apple II serisini kaldırıp onun yerine Mac ürünleri sunması ile devam etti ve bugüne kadar da devam etmektedir.
8-Kendi şirketinden atılması
Son hızla yükselen Steve Jobs, şirket içindeki bir kavga sonucu kendi şirketinden yönetim kurulu kararıyla ayrılmak zorunda kaldı ve bir günde tam bir başarısızlık sembolü haline geldi.
9-Her zaman kararlılıkla devam etmesi
Daha sonra Jobs, NeXT donanım ve yazılım geliştirme şirketini kurdu ve animasyon stüdyosu olan Pixar’ı satın aldı.
10-Bugünlere kadar olan fikirleri
1989’da ilk NeXT bilgisayarı piyasaya sürdü. Dünyanın ilk internet tarayıcısı bunlardan birinde yaratıldı. Yazılımı, bugünkü Mac bilgisayarlarını ve iPhone’ların temelini oluşturdu.
11-Kendi şirketine geri dönüşü
1993’te Apple 188 milyon dolar zarar açıkladı. Çözümü Jobs’un şirketi NeXT’i satın alıp onların yazılımlarını kullanmakta buldular ve Jobs, Apple’a danışman olarak geri döndü.
12-Jobs sayesinde yeniden yükselen Apple
1997’de Jobs “geçici” CEO olarak Apple’ın yönetimini ele aldığında şirketin kişisel bilgisayar pazarındaki payı her geçen gün düşüyordu. Bir sene sonra lanse edilen renkli iMac masaüstü bilgisayarlar Apple’a kaybettiği gücü geri kazandırmaya başladı.
13-Apple’da tekrar büyümesi
2000’de unvanın başındaki “geçici” kelimesi kaldırıldı ve Jobs yine Apple’ın CEO’su oldu. Ağustos 2011’deki ani istifasına kadar öyle kaldı.
14-En düşük maaşlı CEO
Jobs, Apple’da yılda 1 dolar karşılığında birkaç sene boyunca çalıştı, bu ona aynı zamanda Guiness dünya rekorları listesinde “En Düşük Maaşlı CEO” unvanını kazandırdı.
15-Piyasaya sürülen en başarılı mp3 oynatıcı
2001’de piyasaya sürülen ipad ilk mp3 oynatıcısı değildi ama şüphesiz en başarılı olandı. Takip eden yıllarda birçok yeni ipad modeli geliştirildi.
16-Ve oluşturulan dijital medya mağazası
2003’te iTunes Music Store dijital müziğe ulaşmamızı kolaylaştırdı. İlk hafta 1 milyon şarkı satın alındı.
17-Zarfın içindeki incelikte bir bilgisayar
2008’de lanse edilen MacBook Air sunumunda bilgisayarın inceliğini anlatmak için zarftan çıkarmış olması ise Jobs’u sunum eğitimlerinin vazgeçilmez kahramanı yaptı.
18-Tablet bilgisayarların tarihini değiştirecek bir buluş
2010’da tanıştığımız ipad ise şıklığı ve kullanışlılığı ile tablet bilgisayarların makûs talihini değiştirdi.
19-Dünyanın en değerli şirketi
İflasın eşiğinden dönen Apple’ı Ağustos 2011’de “dünyanın en değerli şirketi” unvanına kavuşturan Steve Jobs, pankreas kanseriyle mücadele ediyordu.
20-Steve Jobs’un hastalığı ve son zamanlarında yaşadıkları
Rahatsızlığı sebebiyle Apple Computer’daki CEO’luk görevinden ayrıldı ve yerini Tim Cook’a bıraktı. Ölümüne kadar Apple Computer’da yönetim kurulu başkanı olarak devam etti. Jobs, iPhone 4S lansmanından bir gün sonra aramızdan ayrıldı.
Steve Jobs 21.yüzyılın dâhileri arasında gösterilmiştir. Onu dâhileştiren şey çok önemli buluşlar yapmasının yanında yaşadığı bazı olumsuzluklara rağmen sevdiği işi yapmaktan vazgeçmeyişi ve sabır göstermesidir. Bunun üzerine Jobs’un “Başarılı girişimcilerle başarısız girişimcileri birbirinden ayıran şeylerin yarısının sadece sabır olduğunu gördüm” sözünü hatırlıyoruz.
Steve Jobs’un 12 Haziran 2005’te Stanford Üniversitesi mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada kendi hayatının üzerinden giderek herkesi etkilediğini düşünüyorum. Konuşmasının bir bölümünde:
Bazen hayat kafanıza bir tuğlayla vurur. Sakın inancınızı kaybetmeyin.
Devam etmeme sebep olan şeyin yaptığım işe olan aşkım olduğuna ikna olmuş durumdayım. Neyi sevdiğinizi bulmanız gerek. Ve bu aşklarınız için geçerli olduğu gibi işiniz için de geçerlidir. İşiniz hayatınızın büyük bir kısmını kaplayacak ve gerçek anlamda tatmin olmanın tek yolu harika bir iş olduğuna inandığınız şeyi yapmanızdır. Ve harika bir iş yapmanın tek yolu ise yaptığınızı sevmenizden geçer. Henüz bulamadıysanız, aramaya devam edin.
Durulmayın. Tüm gönül meseleleri gibi, onu bulduğunuz zaman anlayacaksınız. Ve her büyük ilişki gibi, seneler geçtikçe daha da güzelleşecek. Yani bulana kadar devam edin. Yılmayın.
- Yaptığımız şeyler kadar yapmadıklarımızdan da gurur duyuyorum. Yenilik, bin şeye hayır demektir.
- Bir şey yaptığınızda iyi bir sonuç alırsanız, bir başka iyi şey daha yapın ve ona çok uzun süre takılıp kalmayın bir sonrakinin ne olacağını düşünün.